mercredi 7 septembre 2011

Ajvar

Ingrédients : Poivrons rouges, aubergines, 1 tomate, ail, huile, vinaigre, sel, poivre, paprika piquant.

En Serbie, on dit: qu'il y a autant de recettes d'ajvar que de femmes serbes.hihi



Je passe tout dans le hachoir à viande.


C'est beau, tout vient de Serbie


J'ai mis trop d'aubergines mais il est quand même délicieux.


Voici une recette de chez "Marmiton"

Ingrédients :
- le même poids de
poivrons et d'aubergine (compter au minimum 1 kg de chaque pour avoir 2-3 pots)
- piment ou
paprika fort
- huile d'olive






Préparation :

Griller les poivrons, ôter la peau et les pépins. Les hacher menu.

Cuire les

aubergines au four (les piquer au préalable pour éviter l'éclatement). Enlever la peau, hacher la chair.

Mélanger les deux légumes dans une casserole, ajouter le paprika, du
sel, du poivre et faire dessécher à feu doux sans cesser de remuer.

Ajouter progressivement l'huile d'olive, toujours sur feu doux. Il faut en fait éliminer toute l'humidité des légumes et remplacer par l'huile pour conservation.

Mettre en pot à chaud, et conserver au frigo.
  




Kod Coolinarika : 

                      
Uz sve postojeće recepte i varijacije ovo je stara receptura koju sam čuo od jednog starog Makedonca koji tvrdi da se tako radilo u njegovoj familiji zadnjih ni on sam nezna koliko pokoljenja. I naravno tvrdi da je jedini ispravan način za pripremiti “pravi” ajvar. Tako da sam ga i ja prihvatio kao orginalan jer ima pokriće, a i stvarno boljeg nisam jeo.

    Priprema

    Vrijeme pripreme:
    240 min
    1. Cijele paprike oprati i u potpunosti osušiti (jako bitno) pa ih ispeći sa svih strana u pećnici na 220C, ako pećnica ima opciju puhanja vrućeg zraka bit će brže i paprike će se lakše guliti kasnije. Paprike su pečene kad lagano potamne na pojedinim mjestima i vidi se da se kožica odvaja.
    2. Kad su paprike pečene najbolje ih je staviti u najlonsku vrećicu i ostavit ih da se pare jedno 15-20min jer će se lakše guliti
    3. Oguliti papriku i odstraniti koštice i staviti da se ocijedi
    4. Cijele patliđane također ispeći u pećnici i kad se malo ohlade oguliti
    5. Samljeti ocijeđenu papriku, patliđane, češnjak, feferone
    6. Staviti u prikladan lonac 2/3 ulja i samljevenu masu, papar i sol po želji
    7. Kuhati na laganoj vatri oko 2h uz konstantno mješanje
    8. Negdje na pola kuhanja dodati ostatak ulja po potrebi dosoliti i popapriti
    9. Ajvar je gotov kada masa postane kompaktnija tj. kad ishlapi tekućina pa ostaje čvrst i vidljiv trag prilikom mješanja
    10. Flašice prethodno oprati, osušiti te sterilizirati u pećnici 30min na 100C
    11. Prilikom punjenja staviti nožić, vilicu ili sl. u teglicu (da ne pukne) te puniti vrućom masom pazeći da ne ostane zraka negdje
    12. Vratiti teglice u pećnicu na 20min da se zapeče površinski sloj (paziti da ajvar ne počne kipiti iz teglica)
    13. Izvaditi sve van, u lončiću zagrijati ulje i žličicom staviti u teglice da prekrije površinu (tako da zrak kasnije ne može doći do smjese)
    14. Sve dobro zatvoriti metalnim poklopcima pa staviti u isključenu ali prethodno zagrijanu pećnicu na 150C da se lagano hladi preko noći
    15. u slučaju da se stavlja celofan (ne preporučam) ovaj zadnji korak preskočiti                           



      Posluživanje

      Spominjem svako malo u receptu korake na koje treba obratiti da se kasnije lakše oguli paprika jer je to po meni najgori i najdosadniji dio posla (uz naravno 2h stajanja uz šparet i mješanja mase koja eruptira na sve strane čim se malo stane). Još jedan mali info: glavna ljutina feferona je u gornjem dijelu i u košticama pa odluku dal će te odstraniti koštice donesite ovisno koliko ljut ajvar želite. btw. 4 feferona (cijela) je čak podnošljivo i za moju bolju polovicu koja inače ne voli ljuto. Ajvar je ljuči dok se kuha i dok je vruć nego kad se ohladi i odstoji pa računajte ako vam je taman ljut kad se kuha da će sigurno biti preblag kasnije.






                       

      Aucun commentaire:

      Enregistrer un commentaire