En Serbie, on dit: qu'il y a autant de recettes d'ajvar que de femmes serbes.hihi
Je passe tout dans le hachoir à viande.
C'est beau, tout vient de Serbie
J'ai mis trop d'aubergines mais il est quand même délicieux.
Voici une recette de chez "Marmiton"
Ingrédients :
- le même poids de poivrons et d'aubergine (compter au minimum 1 kg de chaque pour avoir 2-3 pots)
- piment ou paprika fort
- huile d'olive
- le même poids de poivrons et d'aubergine (compter au minimum 1 kg de chaque pour avoir 2-3 pots)
- piment ou paprika fort
- huile d'olive
Préparation :
Griller les poivrons, ôter la peau et les pépins. Les hacher menu.
Cuire les
aubergines au four (les piquer au préalable pour éviter l'éclatement). Enlever la peau, hacher la chair.
Mélanger les deux légumes dans une casserole, ajouter le paprika, du sel, du poivre et faire dessécher à feu doux sans cesser de remuer.
Ajouter progressivement l'huile d'olive, toujours sur feu doux. Il faut en fait éliminer toute l'humidité des légumes et remplacer par l'huile pour conservation.
Mettre en pot à chaud, et conserver au frigo.
Mélanger les deux légumes dans une casserole, ajouter le paprika, du sel, du poivre et faire dessécher à feu doux sans cesser de remuer.
Ajouter progressivement l'huile d'olive, toujours sur feu doux. Il faut en fait éliminer toute l'humidité des légumes et remplacer par l'huile pour conservation.
Mettre en pot à chaud, et conserver au frigo.
Kod Coolinarika :
Priprema
- Vrijeme pripreme:
- Cijele paprike oprati i u potpunosti osušiti (jako bitno) pa ih ispeći sa svih strana u pećnici na 220C, ako pećnica ima opciju puhanja vrućeg zraka bit će brže i paprike će se lakše guliti kasnije. Paprike su pečene kad lagano potamne na pojedinim mjestima i vidi se da se kožica odvaja.
- Kad su paprike pečene najbolje ih je staviti u najlonsku vrećicu i ostavit ih da se pare jedno 15-20min jer će se lakše guliti
- Oguliti papriku i odstraniti koštice i staviti da se ocijedi
- Cijele patliđane također ispeći u pećnici i kad se malo ohlade oguliti
- Samljeti ocijeđenu papriku, patliđane, češnjak, feferone
- Staviti u prikladan lonac 2/3 ulja i samljevenu masu, papar i sol po želji
- Kuhati na laganoj vatri oko 2h uz konstantno mješanje
- Negdje na pola kuhanja dodati ostatak ulja po potrebi dosoliti i popapriti
- Ajvar je gotov kada masa postane kompaktnija tj. kad ishlapi tekućina pa ostaje čvrst i vidljiv trag prilikom mješanja
- Flašice prethodno oprati, osušiti te sterilizirati u pećnici 30min na 100C
- Prilikom punjenja staviti nožić, vilicu ili sl. u teglicu (da ne pukne) te puniti vrućom masom pazeći da ne ostane zraka negdje
- Vratiti teglice u pećnicu na 20min da se zapeče površinski sloj (paziti da ajvar ne počne kipiti iz teglica)
- Izvaditi sve van, u lončiću zagrijati ulje i žličicom staviti u teglice da prekrije površinu (tako da zrak kasnije ne može doći do smjese)
- Sve dobro zatvoriti metalnim poklopcima pa staviti u isključenu ali prethodno zagrijanu pećnicu na 150C da se lagano hladi preko noći
- u slučaju da se stavlja celofan (ne preporučam) ovaj zadnji korak preskočiti
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire